Vleermuizen

Elk jaar verliezen heel wat vleermuizen het leven door windmolens. Exacte cijfers voor Vlaanderen zijn er niet, maar het zou gaan om twintig vleermuizen per jaar per windmolen. In Duitsland gaan ze ervan uit dat het in totaal om 250.000 dieren per jaar gaat.

Vele vleermuizen sterven aan longschade door de luchtdrukverschillen. Die vleermuizen vallen dus niet meteen naar beneden, maar kunnen soms pas enkele dagen later sterven. In sommige gevallen worden de vleermuizen echter wel onmiddellijk getroffen. Vleermuizen kunnen niet tegen de onderdruk die ontstaat en de longen ontploffen.

De overheid heeft een risicoatlas voor vleermuizen opgemaakt. U kan zelf zien dat de regio waar de turbines zijn gepland, liggen nabij grote risicogebieden voor vleermuizen. Feit is alvast dat er vleermuizen leven nabij de sites van de gepland windturbines.

Risicoatlas vogels en vleermuizen met betrekking tot windturbines.

Buizerd

Sinds een paar jaren zijn de inwoners van Malle en Zoersel trots op de terugkeer van de buizerd. Deze beschermde vogel zou met de komst van de windturbines wel eens van de kaart kunnen verdwijnen. Door het wegblijven van roofvogels, deze mijden namelijk windturbines, wijzigt ook de fauna op de grond (interview radio 1, bioloog Hans Van Dyck 2/11/18).

slachtoffers van windturbines